Halloween

Één van mijn favoriete feestdagen en dit heeft meerdere redenen. Vroeger vond ik Halloween leuk vanwege de decoratie, het verkleden, de feestjes en de activiteiten die erom heen georganiseerd worden. Ik hou niet echt van het hele enge, bloederige, laten schrikken met kettingzagen gedoe. Maar het mystieke, de verhalen en het gevoel wat erom heen hangt, is iets wat ik altijd al interessant heb gevonden.

Halloween komt origineel van een oud Celtic festival genaamd Samhain wat het einde vierde van de oogst en de start van de winter. De Celts (kelten) geloofde dat op 31 oktober de grens tussen de levende en de doden vervaagde waardoor spirits konden oversteken. Om slechte spirits te weren staken ze vuurtjes aan en droegen kostuums. Later voegde de romeinen en de christenen nieuwe elementen toe aan het festival, zoals Feralia, een dag om de doden te eren. In de 17e eeuw besliste de kerk dat 1 november een heilige dag is en 31 oktober werd (allerheiligenavond) All Hallow Eve of dus (Halloween). Ierse en Schotse immigranten brachten Halloween in de 19e eeuw naar Noord-Amerika waar het veranderde in een aparte feestdag met tradities zoals trick or treat, verkleedfeesten en Jack-o’-Lantern (die vroeger stond voor het beschermen van je huis). Ondertussen is het in Nederland ook een feest dat door groot en klein gevierd wordt.

New Year’s Eve (Samhain), voor de heksen onder ons. Dit is de vooravond halverwege van de herfstnachtevening (een astronomisch verschijnsel dat jaarlijks plaatsvindt rond 22-23 september wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat). 

Tot slot heb je nog de Winterzonnewende op 21 december. Dit is letterlijk en figuurlijk een ommekeer, we vieren hierbij het begin van de winter en de terugkeer van het licht. Dit is de tijd dat de sluier het dunst is tussen hier en de geestenwereld. Ook hierin zijn veel tradities en verschillende stromingen.

Hoe je Halloween ook wil vieren, er is altijd 1 ding wat de sfeer ten goede komt, en dat is decoratie. Je kan tegenwoordig echt veel kopen in de winkels, maar ik vind het altijd leuk om een aantal dingen zelf te maken. Helemaal naar eigen smaak en precies de stijl die ik zoek. Wij bieden 2 verschillende workshops aan, met een duur van ongeveer 2.5 uur maken we er een leuke, creatieve avond van en ga je naar huis met een unieke Halloween creatie!

Hoe leuk is het om je huis te versieren tijdens bepaalde feestdagen. Met Halloween kan je het zo gek maken als je wilt. Een Spooky boeket staat op zichzelf al leuk, maar kan ook een mooie aanvulling zijn bij de rest van je decoraties.

Je gaat zelf aan de slag om een aantal grote bloemen te maken waarin een schedel, een oog of vampiertanden verstopt zitten. Om het boeket naar eigen stijl te creëren hebben we verschillende extra decoraties zoals kunstbloemen, takken, lint en touw.

Ook kan je je eigen fles decoreren waar je jouw zelfgemaakte boeket in kan zetten. Dan kun je zodra je thuis bent dit meteen een leuk plaatsje te geven.

Van oorsprong werd de bezem gebruikt om, geloof het of niet, schoon te maken en voor bescherming. Tegenwoordig wordt de bezem gebruikt om de negatieve energieën weg te vegen en om veilige ruimtes te creëren voor rituelen. 

Het zetten van intenties en het oogsten van de bezem’s energie voor spirituele doeleinden en niet alleen voor huishoudelijke taken. Het is een krachtig symbool voor magie, spirituele reiniging en bescherming. 

Uiteraard wordt de heksenbezem ook zonder verdere betekenis veel gebruikt als decoratiemiddel tijdens Halloween. Hoe je het ook besluit in te zetten, tijdens deze workshop ga je je eigen heksenbezem maken. Je krijgt een bos takken, een steel (wilgentak) en er zijn verschillende extra decoraties om jouw bezem extra speciaal te maken. 

Kijk in de agenda wanneer deze workshop staat ingepland, kan je niet op deze datum of je wil liever een privéworkshop met bijvoorbeeld een groepje vriendinnen, neem dan contact met ons op!